Blogs


Arbeidsvoorwaarden als wervingsmiddel


Secundaire arbeidsvoorwaarden, je kunt er een potentiële werknemer mee overtuigen voor jouw organisatie te kiezen. Er zijn diverse mogelijkheden die je kunt aanbieden, maar hoe ver ga je? We hebben een klein online onderzoekje gedaan en zijn unieke voorwaarden tegengekomen! We delen er twee met je.

Pawternity leave.
Ja, dit bestaat! Het betekent dat je verlof krijgt wanneer je een hond neemt. Ook krijg je vanuit de werkgever de ruimte om naar dierenartsafspraken te gaan.  Dat is toch net even een stap verder dan de zwangerschaps-, partner- en ouderschapsverlof waar wij bekend mee zijn.

Vrije tijd voor vrijwilligerswerk
Wanneer je fulltime werkt is het lastig om nog vrijwilligerswerk te doen. Er zijn steeds meer bedrijven die vrijwilligerswerk aanjagen en hier extra vrije dagen voor beschikbaar stellen. Dat betekent dat een medewerker reguliere vakantiedagen heeft en daar bovenop nog extra dagen in kan zetten om vrijwilligerswerk te doen. Sommige werkgevers ontwikkelen zelfs eigen vrijwilligersprogramma’s waar medewerkers zich voor aan kunnen melden.

Dit zijn voorwaarden die zeker nog te implementeren zijn voor een werkgever. In Amerika worden bizarre arbeidsvoorwaarden aangeboden. Denk hierbij aan adoptiehulp, vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen, slaapruimtes op kantoor, volledige vergoeding van studieschuld en volledig betaalde vakanties!

Dat we staan te springen om personeel betekent niet dat je de meest bizarre arbeidsvoorwaarden moet aanbieden. We delen een aantal voorwaarden met je die haalbaar zijn en waarmee je potentiële nieuwe werknemers kan overtuigen!

Post-corona en secundaire arbeidsvoorwaarden
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn helemaal nu belangrijk: de coronacrisis heeft gezorgd voor verminderde productiviteit, hoger absenteïsme en een afnemende geestelijke gezondheid van werknemers. Dit maakt secundaire arbeidsvoorwaarden nu belangrijker dan ooit tevoren. We leggen je uit op welke manier secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen bijdragen aan het werkgeluk van medewerkers:

Zonder zorg kunnen mensen niet werken
De coronacrisis heeft één ding duidelijk gemaakt: waar voorheen gedacht werd dat werk en privé onafhankelijke entiteiten waren die vechten om een evenwicht, zien we nu dat werk en privé juist sterk met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Waar mensen – vooral vrouwen – het leven inrichten rond de eisen van het werk, in plaats van andersom.

Om die reden zijn zorgvoorzieningen, zoals kinderopvang, essentieel voor de productiviteit en succes van werknemers op het werk. Denk hierbij aan kinderopvang op het werk, betaalde toegang tot online platforms om opvang te vinden en subsidies voor ouders. Niet alleen kind-, maar ook ouderenzorg is hier onderdeel van.

De toekomst van werk is flexibel
Zoals wij in een eerder artikel hebben besproken zullen hybride werkmodellen naar verwachting blijven bestaan, en zelfs groeien. Om werknemers te werven en te behouden kunnen er meer opties geboden worden om hybride werk te stimuleren, waardoor werk en privé één samenhangend geheel worden.

Maak bijvoorbeeld gebruik van onbeperkt vrije dagen, waar de werknemer geheel flexibel zijn eigen vakantiedagen kan opnemen en niet vastzit aan een vast aantal dagen. Belangrijk hierbij is wel: stimuleer medewerkers ook deze dagen op te nemen.

Een andere arbeidsvoorwaarde die hierbij is een home office budget, waar de werknemer een bepaald bedrag krijgt voor een goede bureaustoel, een laptopstandaard en andere accessoires die de productiviteit tijdens het thuiswerken verhogen.

De geestelijke gezondheid van werknemers en hun gezinnen is essentieel
De coronacrisis heeft een grote tol geëist van onze geestelijke gezondheid en ons welzijn. Hoewel uitbreiding van secundaire arbeidsvoorwaarden een burn-out niet tegengaan, kan het wel bijdragen aan veranderingen binnen de werkcultuur die werknemers zo hard nodig hebben.

Er zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die bijdragen aan de werkcultuur, en daarmee indirect de geestelijke gezondheid van werknemers stimuleren. Zo kun je eens per week teambuilding activiteiten opzetten in de vorm van games en events. Op die manier zorg je voor een sterk team waarbij teamleden elkaar ondersteunen en beter leren kennen. Daarnaast kun je inzetten op een healthcare programma waarbij je focust op de lichamelijke gezondheid van medewerkers. Organiseer bijvoorbeeld eens per week een bootcamp of introduceer een gezonde lunch.

 

 

 

 

Bronnen

Allen, T. (2021, 7 april). The Pandemic Is Changing Employee Benefits. Harvard Business Review. https://hbr.org/2021/04/the-pandemic-is-changing-employee-benefits

De Rouw, S. (2020, 20 augustus). De 5 beste secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden als werkgever. Good Company. https://blog.joingoodcompany.nl/voor-werkgevers/werkgevers-secundaire-arbeidsvoorwaarden/

Kirkham, E. (2021, 1 juni). 11 of the Most Unusual (and Coveted!) Job Benefits. FinanceBuzz. https://financebuzz.com/unusual-job-benefits

Murphy, J. (2021, 26 augustus). 21 Best Employee Perks Your Team Will Love In 2021 (+5 Bonus Job & Work Perks). SnackNation. https://snacknation.com/blog/best-employee-perks/