Blogs


Het sollicitatiegesprek als wervingsmiddel

Die muffe en saaie ruimte, verstopt achter in het kantoor. Daar heeft bijna iedereen wel eens een sollicitatiegesprek gevoerd. Of we er blij van worden? Niet echt…

Hoe leuk is het om de kandidaat te verrassen met een gekke of onderscheidende plek voor zijn of haar sollicitatiegesprek? Een aantal bedrijven waren wel heel erg creatief in het bedenken van de locatie voor het sollicitatiegesprek. Wij zouden hier zelf wel eens willen solliciteren. Al is het maar voor de beleving!                                                                               

Met je hoofd in de wolken
Een hele opmerkelijke en vooral bijzondere locatie is toch wel de plek van cloudbedrijf OZMO uit het Brabantse Sint-Oedenrode. Kandidaten werden hier op gesprek uitgenodigd in de luchtballon van het bedrijf (Boerman, 2021a). Vooraf werden er eerst ‘speeddates’ georganiseerd op het kantoor van OZMO om zo eerst te kijken of een kandidaat een in basis aansloot bij het bedrijf. Was er een match? Dan mocht hij of zij met drie andere kandidaten de ballon in. Nu maar hopen dat de kandidaten geen last hadden van hoogtevrees. 

Met je poten in de modder
‘Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens’, luidt de slogan van Bever Sport. Heel gek is het dan ook niet dat deze winkel ervoor heeft gekozen om de sollicitatiegespreken buiten te voeren. Tijdens een wervingsdag voor managementfuncties is er bijvoorbeeld een keer een hele dag gepland in het bos. Zo zijn ze die dag gaan klimmen en in de avond zat iedereen met elkaar rondom een kampvuur (Boerman, 2021a). Ook de Bever winkel in Breda wist haar kandidaten te verrassen door ze te laten kanoën naar een eiland in het Veluwmeer voor het sollicitatiegesprek.

Hop-on-hop-off ambulance
Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond bedacht wel een hele creatieve manier voor het voeren van sollicitatiegesprekken in 2019. Kandidaten konden zelf een locatie kiezen in Rotterdam om op te stappen voor hun sollicitatiegesprek. Geen hop-on-hop-off bus zoals je op vakantie vaak ziet maar dan een hop-on-hop-off ambulance. Kwantitatief ook erg waardevol omdat ambulanceverpleegkundige op deze manier meteen alles konden vertellen over het vak zelf (Boerman, 2021a). Het resultaat mocht er zeker zijn. Zo vonden er ruim 45 sollicitatiegesprekken plaats in de ambulance, waarmee er in totaal 6 verpleegkundige werden geworven. Daarnaast werden er nog eens 22 verpleegkundigen in opleiding geworven voor in de talentpool.

Mocht je nu geen luchtballon op kantoor hebben, geen paniek! Ook jij kunt een onvergetelijk sollicitatiegesprek organiseren. Wij geven je een aantal tips voor een sollicitatiegesprek met nèt dat beetje extra spice.

Stel niet alleen de standaard vragen
Vragen als ‘Waar wil je zijn over vijf jaar?’ kennen we allemaal wel. Juist omdat deze vraag zo vaak voorkomt, kunnen sollicitanten zich hier op voorbereiden. Het antwoord op deze vraag zegt dus ook vooral iets over hoe goed de sollicitant is voorbereid (Monsterboard, 2021). Op zich prima, maar stel eens een vraag als ‘Hoeveel pingpongballetjes passen er in een Boeing 747?’ Het gaat hierbij natuurlijk niet om het juiste antwoord, maar de reactie van een sollicitant zegt veel over zijn of haar persoonlijkheid en hopelijk ook humor 😉. Wees dus overwegend origineel met sollicitatievragen!

Voer een wervend sollicitatiegesprek
Hoewel de arbeidsmarkt op dit moment krap is, wil jij toch de allerbeste, -leukste en -grappigste werknemer binnenhalen. Laat het sollicitatiegesprek daarom vooral niet lijken op een kruisverhoor, maar voer een wervend sollicitatiegesprek. Op die manier wordt de sollicitant zó enthousiast gemaakt voor jouw opdracht, dat deze liever vandaag dan morgen nog begint. Belangrijke factoren hierbij zijn de vragen die je stelt, hoe je jouw bedrijf neerzet in het gesprek, de plaats van het gesprek en de sfeer tijdens de sollicitatie. Dit zijn tevens belangrijke onderdelen binnen de candidate journey die bijdragen aan een positieve employer branding (Boerman, 2021b).

Stel jezelf (en jouw collega’s) de volgende vragen:
Wat voor soort organisatie is organisatie X?
Wat is het onderscheidend vermogen van organisatie X ten opzichte van de concurrenten?
Waarom is het geweldig om bij mijn organisatie te werken?
Waarom is organisatie X mijn organisatie?
Waarom is organisatie X de leukste organisatie van Nederland?

Houd de antwoorden op deze vragen bij je tijdens het sollicitatiegesprek (Compagnon, 2021). Deze kun je inzetten op verschillende momenten tijdens het gesprek. Als je er daarnaast ook nog voor zorgt dat het gesprek plaatsvindt op een toffe locatie die op en top bij jouw bedrijf past, is de kans nog groter dat de sollicitant meteen bij jou aan de slag wil.

 

 

 

 

Bronnen

Boerman, P. (2021, 5 oktober). 5x: Gekke plek, voor een sollicitatiegesprek. Werf&. Geraadpleegd op 2 november 2021, van https://www.werf-en.nl/5x-gekke-plek-voor-een-sollicitatiegesprek/

Boerman, P. (2021b, oktober 5). 7 aandachtspunten voor een beter sollicitatiegesprek. Werf&. Geraadpleegd op 2 november 2021, van https://www.werf-en.nl/7-aandachtspunten-beter-selectiegesprek/

Compagnon. (2021). HR & selectiegesprekken: 11 aandachtspunten. [Whitepaper]. Compagnon. Geraadpleegd op 2 november 2021, van https://insights.compagnon.com/acton/attachment/42384/f-c5ec37c8-fcb0-409c-965d-9c5fb2a43e7b/1/-/-/-/-/Whitepaper%20HR%26%20Selectiegesprekken%20Editie%202021.pdf?utm_term=Download&utm_campaign=Download%20Website&utm_content=email&utm_source=Act-On+Software&utm_medium=email&cm_mmc=Act-On%20Software-_-email-_-Document%20aangevraagd%20via%20Compagnon-_-Download&sid=TV2:sE3EqKGt2

Monsterboard. (2021, 26 april). Sollicitatiegesprek voeren als werkgever (11 tips). Monsterboard.nl. Geraadpleegd op 2 november 2021, van https://www.monsterboard.nl/werkgever/recruitment-tips/werving-en-selectie/kandidaten-selecteren/hoe-voer-ik-een-goed-sollicitatiegesprek/