Blogs


Unieke wervingscampagnes

Hoe word je zichtbaar onder potentiële werknemers? Dat is de vraag die vele opdrachtgevers stellen. Het ‘plat ‘uitzetten van vacatures werkt niet meer, omdat ze vaak overspoeld worden door de rest van het aanbod. Om je zichtbaarheid te vergroten is het opzetten van een wervingscampagne waarmee je écht opvalt aan te raden. Dat vraagt vaak om veel creativiteit en om lef. Want om op te vallen moet je anders zijn dan de rest. Dat kan natuurlijk spannend zijn. Toch brengt het vaak wel het verwachte resultaat, zoals bij de volgende bedrijven.

Snapchat
In Silicon Valley zijn veel grote techbedrijven gevestigd die allen strijden om het handjevol beschikbare developers (De Rouw, 2021). Om deze te bereiken, of weg te halen bij de concurrent, heeft Snapchat, middels geo-targeting, een locatieafhankelijke filter ontwikkeld. Snapchat gebruikers die zich in de omgeving van de hoofdkantoren van concurrenten bevonden, kregen een toepasselijke filter te zien. Zo zagen Snapchat-gebruikers die zich in de buurt van het Uber-kantoor bevonden een filter te zien met de tekst ‘This Place Driving You Mad?’. Bij het kantoor van Airbnb kwam de tekst ‘Not Sleeping Well?’ in beeld. Gedurfd? Ja. Effectief? Zeker!
 

Ikea
Dat Ikea gave campagnes heeft weten we allemaal. Ze bedenken steeds weer iets nieuws en blijven ons verrassen. In 2011 heeft Ikea, in samenwerking met een reclamebureau, een wervingscampagne opgezet hebben (Moerenhout, 2021). Ze verstopten hun vacaturebeschrijvingen in elk verkocht meubelpakket. Daarmee werden hun klanten direct hun marketingkanaal. Het resultaat: 4.285 sollicitaties en 280 nieuwe medewerkers!

Je hoeft natuurlijk niet meteen zoals Ikea en Snapchat een extreem gedurfde campagne op te zetten. Het kan ook laagdrempeliger, net wat bij jouw bedrijf past. Belangrijk om in je achterhoofd te houden: de meeste kandidaten worden tegenwoordig niet meer warm van traditionele verleidingstechnieken. Het is juist nu belangrijk talent een goed gevoel te geven en emotie op te wekken. We geven je een aantal tips:

De vacaturetitel: laat purpose zien
Met vacaturetitels als Office Manager en Vice President zul je jezelf in deze tijd niet onderscheiden van de concurrenten. Maar ook de Drakenjager en de Horecatijger kennen we allemaal wel. Belangrijk in deze tijd is dat je laat zien wat de functie inhoudt, maar vooral waarom je het doet en welke competenties een kandidaat hiervoor nodig heeft. Een goed voorbeeld hiervan is Amerikaanse uitgeverij Houghton Mifflin Harcourt, die hun receptioniste tot Director of First Impressions benoemde (Moerenhout, 2021). In deze functietitel komt duidelijk naar boven welke competenties de kandidaat dient te bezitten en wat het doel van de rol is.

Betekenisvol werk
Kandidaten, en dan voornamelijk jong talent, worden op het gebied van werk gedreven door grotere motieven dan alleen een goed salaris. Ze willen het gevoel hebben dat ze impact maken en bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Dit kun je doen door het inzetten van secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld door medewerkers betaalde vrije dagen te geven om vrijwilligerswerk te doen.

Maak gebruik van slimme technologie
Zoals de Amerikaanse webwinkel Jet.com, die ooit een VR-ervaring deelde om te laten zien hoe het is om daar te werken (Moerenhout, 2021). Zo gaven zij een rondleiding door het kantoor en was het mogelijk deel te nemen aan een gesimuleerde meeting met de CEO.

Gun een blik achter de schermen
Neem bijvoorbeeld een filmpje op waarin collega's zichzelf voorstellen of geef een online tour door het pand. Nog een manier om kandidaten een kijkje in de keuken van jouw organisatie te geven is door werknemers hun verhaal te laten doen. Zo organiseerde Deloitte een filmfestival waarbij werknemers een korte film opnamen waarin de kijker in de dagelijkse werkzaamheden werd meegenomen (Moerenhout, 2021).

 

 

Bronnen

De Rouw, S. (2021, 23 augustus). Unieke wervingscampagne nodig? 9 sterke voorbeelden | &Work. Blog | &Work. https://blog.andwork.com/recruitment-maar-dan-anders-9-unieke-wervingsstrategieen/

Moerenhout, J. (2021, 5 oktober). 8 creatieve manieren om wél het schaarse talent binnen te hengelen. Werf&. https://www.werf-en.nl/8-creatieve-manieren-om-wel-talent-binnen-te-hengelen/